Home  /   Leaserijders  /  Handleiding
 

Handleiding

Richtlijnen en informatie over het gebruik van je auto. Helder en overzichtelijk.

Gebruik van je leaseauto

Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag je leaseauto besturen. De bestuurder dient zich te allen tijde aan alle wettelijke eisen te voldoen. Het kan zijn dat er in de leaseregeling beperkingen zijn opgenomen met betrekking tot het gebruik van je leaseauto. We adviseren daarom deze documenten hierop na te slaan en/of navraag te doen bij je wagenparkbeheerder.

Een leaseauto van SummumMobility mag niet worden gebruikt voor de verhuur aan derden, als taxi of als lesauto. Ook is het niet toegestaan de leaseauto in te zetten bij ritten met een behendigheid- of competitie-element.

Buitenland

Je mag met je leaseauto naar alle landen afreizen die behoren tot het dekkingsgebied van de verzekering. Deze landen staan vermeld op de groene kaart. De landen die niet op de groene kaart staan of welke zijn uitgesloten, mag je niet bezoeken met je leaseauto. De groene kaart moet je, samen met de kentekencard, altijd kunnen tonen als je naar het buitenland afreist met de leaseauto.

Wanneer je in het buitenland onverhoopt te maken krijgt met pech, kun je de kosten van een reparatie ter plaatse declareren bij SummumMobility. Laat in dit geval de factuur op naam stellen van SummumMobility B.V., Oscar Romerolaan 1, 1216 TJ Hilversum o.v.v. BTW-nummer NL8576.91.697B01. Het factuurbedrag wordt vervolgens aan jou of jouw bedrijf uitbetaald. Reparaties in het buitenland mogen alleen worden uitgevoerd met en na toestemming van SummumMobility.

Brandstof (-pas)

Kosten voor brandstof en/of het opladen van de accu bij een hybride of elektrische auto komen altijd voor rekening van de leaserijder. Indien een brandstofvoorschot is opgenomen in het leasecontract, kun je gebruikmaken van een brandstofpas.

Je brandstofpas is een betaalmiddel. Ga hier zorgvuldig mee om en houd je pincode strikt geheim. Mocht je de brandstofpas kwijtraken, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je leaseadviseur van SummumMobility. Je oude pas wordt geblokkeerd en er wordt een nieuwe pas aangevraagd.

Verzekering en eigen risico

Afhankelijk van de gekozen leasevorm, wordt de verzekering van je auto verzorgd door SummumMobility. Zo is bijvoorbeeld bij Full Operational Lease of Private Lease de verzekering inbegrepen.

Een eventuele caravan is alleen WA meeverzekerd. Indien de caravan is voorzien van een eigen kenteken, kun je bij ons de groene kaart aanvragen voor de WA-verzekering. Mocht je de caravan all-risk willen verzekeren, kun je zelf een verzekering afsluiten.

Het eigen risico dat bij niet verhaalbare schade in rekening wordt gebracht, is vermeld in de leaseovereenkomst. Is het schadebedrag lager dan je eigen risico, wordt het schadebedrag in rekening gebracht.

Banden

Controleer regelmatig de banden op bandenspanning, profieldiepte en eventuele beschadigingen, na elke 1.000 kilometer of voor een vakantie. De juiste bandenspanning staat vermeld op een sticker in de auto en in het instructieboekje.

Je bent in Nederland niet wettelijk verplicht om op winterbanden te rijden; in bepaalde Europese landen geldt deze verplichting echter wel, vaak van begin november tot eind maart. Winterbanden zorgen voor betere grip en optimale rijeigenschappen onder winterse omstandigheden.

Indien winterbanden zijn opgenomen in het leasecontract, kun je deze laten monteren bij onze partner Buitenweg. Hiervoor kun je hier eenvoudig online een afspraak inplannen. Wij adviseren tijdig een afspraak in te plannen om te voorkomen dat je lang moet wachten.

Onderhoud en reparatie

Om de bedrijfszekerheid, veiligheid en waarde van je leaseauto optimaal te houden, dien je als 'goed huisvader' om te gaan met je auto. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor:
  • Regelmatige reiniging van het exterieur en interieur.
  • Periodieke controle en zonodig bijvullen van vloeistoffen en bandenspanning. Volg hiervoor de instructies vermeld in het onderhoudsboekje van je auto.
  • Het op tijd aanbieden van je leaseauto voor de door de fabrikant voorgeschreven onderhoudsbeurten, reparaties en/of APK-keuring.

Voor periodieke onderhoudsbeurten kun je terecht bij onze partner Buitenweg. Je kunt hier eenvoudig een afspraak voor onderhoud inplannen. In de servicedocumenten van uw auto staat aangegeven welk onderhoud noodzakelijk is.

Schade

Zorg altijd in eerste plaats voor de veiligheid van jezelf en alle betrokkenen. Wanneer je betrokken bent bij een ongeval, of er is sprake van schade aan jouw auto en/of eigendommen van een eventuele tegenpartij, handel je als volgt:

1. Vul een schadeformulier in, samen met de eventuele tegenpartij en onderteken beide.
2. Mocht de tegenpartij niet meewerken, noteer dan zoveel mogelijk gegevens (kenteken, autotype e.d.). Wanneer er discussie ontstaat over de toedracht van de schade, adviseren wij de hulp van politie in te schakelen.
3. Maak foto's en vraag eventuele getuigen om hun gegevens.
4. Stuur het schadeformulier op naar SummumMobility B.V., Oscar Romerolaan 1, 1216 TJ Hilversum. Je kunt het formulier ook digitaal naar je leaseadviseur sturen, indien mogelijk samen met foto's.
5. Meld de schade binnen 48 uur telefonisch aan je leaseadviseur. Het herstel van je auto dient te worden uitgevoerd bij een door SummumMobility aangewezen schadeherstelbedrijf.

Kun je door schade je reis niet vervolgen? Neem dan contact op met de sleepdienst die vermeld staat op de groene kaart om je auto te laten afslepen en het vervolg van je reis te organiseren.

Autopech

In geval van een technische storing kun je contact opnemen met de pechhulpdienst van je automerk. Je treft de telefoonnummers hier aan.

Einde leaseovereenkomst

Aan het einde van de leaseovereenkomst kun je de auto weer inleveren. Dit kan bij een dealer waar je jouw nieuwe auto ophaalt, of een andere locatie, na overleg met SummumMobility. De auto dient schoon en schadevrij te worden ingeleverd.

De administratieve handelingen met betrekking tot het inleveren van je leaseauto geschiedt altijd bij SummumMobility.

Meegeleverd worden bij inlevering van je leaseauto:
  • Alle sleutels en reservesleutels behorende bij de auto
  • Kentekencard en groene kaart
  • Instructieboekje en servicedocumenten
  • Indien van toepassing: APK-keuringsbewijs, alarmcertificaat, brandstofpas, navigatiesoftware
  • Alle meegeleaste accessoires en bij de auto behorende zaken, zoals laadkabels, mattenset, reservewiel e.d.